Panowie i Panie potrzebuję informacji nt. oznaczeń silnika 2.0TDi CR 110KM w OIIFL z 2012 roku. Jakie oznaczenia występowały w tym roku ? a może jest tylko jedno ? Noszę się z zamiarem kupna czegoś takiego.
Poza oznaczeniami silnika interesuje mnie jakie w tym siedzi sprzęgło/dwumasa.
Wiem, że w golfach VI/ Yeti z silnikiem 110KM ale skrzynią 5-biegów było sprzęgło/dwumasa 228mm ?
Natomiast wydaje mi się (albo chciałbym żeby tak było że w Octavii ze skrzynią manual 6biegów sprzęgło jest 240mm i jest to sprżęgło (i dwumasa) pasujące również do wersji 140km i 170km ?
Wszystko oczywiście rozchodzi się o chip tego silnika i obawy, że sprzęgło jest jednak inne niż w 140/170km i nie wytrzyma momentu po chipie. Kwestia tylko czy przy wymianie sprzęgła/dwumasy da się włożyć coś mocniejszego czyli właśnie komplet dedykowany do 140/170km ?
Nie wiem ile ten twój kandydat ma przelotu, ale moja CFHC ma 136.000 i dwumas cisza totalna.
Chip chyba jest bezpieczny, ponoć to te same konstrukcje. U mnie 140 koni daje już duży fun z jazdy.
Przelot mierzę w coś do ok 150kkm. Co do dwumasy to nawet gdyby przyszło ją zrobić to nie jest to większy problem, tylko żeby ona z tym chipem trochę pojeździła i wytrzymała moment ok 350Nm (fabrycznie jest 250Nm).
Chociaż widzę, że 140KM CR ma moment w serii 320, więc 350Nm z tego samego sprzęgła to raczej żaden wysiłek. Widzę też po różnych tunerach, że stroją ten silnik nawet pod 380Nm.
Plan mam również odwiedzić Aliego na dodanie koników, jeśli już zakup się powiedzie.
A orientujecie się czy można jakieś mocniejsze sprzęgło włożyć bo nijak nie udało mi się znaleźć info o innym pasującym sprzęgle.
Orientuje się ktoś w oznaczeniach silników CR w O2FL ? Czy 110KM to CFHF ?
Witam
mam silnik 2.0 tdi cr właśnie z oznaczeniem CFHF ma 110 koni ale mam DPF i moment obrotowy 280 niutków. Mam też skrzynie 6 biegową i jak na razie słyszałem że sprzęgło jest mniejsze niż w tych mocniejszych wersjach.
Sprzęgło jest inne 110 i 140 na 100% bo jak kupowałem swoja i sprawdzałem w serwisie to koleś mi jeszcze sprawdzał 110 którą brałem też pod uwagę. W 110 było inne sprzęgło i koło dwumasowe a także przeguby i półosie.
Tyle, że niby do CFHF pasuje w octavii 1Z5 a w 1Z3 do 140 i 170km (BMN, CEGA, AZV)
Dlatego szukam pewnych informacji bo co strona i sklep to co innego....
UPDATE: Sprawdziłem właśnie online katalog Sachs'a (https://webcat.zf.com) i wg niego też ten sam kit sprzęgła ( SACHS 3000 951 151) w rozmiarze 240mm pasuje do wersji 110km i mocniejszych:
SKODA :
Komentarz